Lusitania herdenkingsmedaille brons metaal 1916 - door U-boot getorpedeerd 1915

2 months ago
52 views
€ 65,00 Shipping cost: € 7,00
Description

OMSCHRIJVING: Het originele ontwerp van deze medaille werd oorspronkelijk gemaakt door de beroemde Duitse medailleur Karl Goetz en werd later gekopieerd door de Britten voor propagandadoeleinden tijdens WO I.
De medaille op de voorzijde toont de Lusitania die onder de golven wegglijdt met duidelijk oorlogsmokkel op haar dek.
Kanonnen, oorlogsvliegtuigen en wapens met daarboven de vermaning : "KEINE BANN WARE“ - geen smokkelwaar!
En eronder staat het lijnschip Lusitania, tot zinken gebracht door een Duitse U-boot op 5 mei 1915.
Dit is Goetz eerste voorzijde met de verkeerde datum 5 mei 1915, een fout die hij later toeschreef aan een foutieve krantenvermelding.
De keerzijde heeft een skelet dat de verkoop van Passage voorstelt in het loket van Cunard Line.
Langs de bovenkant van de medaille staan de Duitse woorden : GESCHAFT UBER ALLES – zaken boven alles, waarmee de Cunard Line wordt bespot omdat ze vrijwillig passagierslevens op het spel zetten.
Links staat een man die een krant leest waarop de Duitse woorden voor U-Boot Gevaar staan, terwijl achter hem de Duitse ambassadeur graaf Von Bernstoff met een kwispelend vingertje staat als herinnering dat de Duitsers een waarschuwingsadvertentie hadden geplaatst in dezelfde krant als het vaarschema van Cunard Line.

De controverse:
Zoals alle geallieerde propaganda is het werkelijke verhaal van de Lusitania heel anders dan het verhaal dat door de Britten wordt verteld.
Winston Churchill zei ooit “de geschiedenis zal mij gunstig gezind zijn, want ik zal de geschiedenis schrijven”, niettemin zijn er artikelen op het web te vinden die Churchill zelf de schuld geven van de tragedie van het grote schip.
We laten het aan de potentiële koper over om de rest van het verhaal te achterhalen met wat online onderzoek.
Het enige wat we op dit moment kunnen zeggen is dat betrouwbaar is vastgesteld dat de Lusitania inderdaad scherpe munitie vervoerde en volgens de oorlogsregels zou dat het schip een legitiem doelwit hebben gemaakt, zoals de Duitsers destijds beweerden.
Het is ook bekend dat de Britse marine het wrak in de jaren 1950 probeerde te vernietigen om de militaire lading te verbergen.
Het exemplaar dat wij aanbieden is een van de 300.000 die in 1916 werden gereproduceerd door Gordon Selfridge op verzoek van de kapitein van de Britse marine-inlichtingendienst voor propagandadoeleinden.
Het is geslagen in ijzer en verguld brons, zware uitvoering met een gewicht van 75 gram.
Het is een reproductie (een oude repro uit 1916) uit Engeland maar nog steeds een waardevol historisch item met 5.5 cm in diameter, in uitstekende staat.

Delivery info
Voor België met BPost pack 7€ met volgnummer
Voor buitenland, tarieven van toepassing.